Klaas van der Knaap Osteopaat

Mijn belangrijkste motivatie om in de beweegzorg te werken is simpel. Ik ben gek op bewegen. Of dat nu in groepen is of individueel. Een lichaam als geheel of één gewricht in bepaalde richting. Van het sociale aspect van in een groep sporten tot een specifieke individuele revalidatie, bewegen in de breedste zin van het woord. Met de fysiotherapie opleiding in Rotterdam werd er een stevige basis gelegd die tijdens de drie jaar fulltime opleiding osteopathie in Gent verder werd opgebouwd.

Het lijkt mij fantastisch om een gezondheidscentrum te realiseren, waar iedereen zichzelf kan zijn en elkaar kan versterken in zijn professionaliteit. Momenteel werken we met zes zeer talentvolle osteopaten in Bleiswijk. Het doel is om met dit team zoveel mogelijk mensen verder te helpen met hun gezondheids- en bewegingsvraagstukken. Daan de Bruijn en ik zijn regiovoorzitter van de Nederlandse Vereniging van Osteopathie en daarin willen we de osteopaten in onze buurt met elkaar verbinden, zodat we weten waar elkaars sterke punten zitten en elkaar kunnen helpen als er problemen zijn.

In mijn vrije tijd vind ik hardlopen, voetbal en bokszaktraining heerlijk om te doen. Kijken naar diverse sporten is ook een hobby van me.

Elke zorgverlener in Nederland moet zijn/haar kennis blijven updaten. In de osteopathie zijn er veel inspirerende cursussen en opleidingen in binnen en buitenland. In 2012 heb ik Barcelona een mooie Evidence based cursus Osteopathie gevolgd bij Christian Fossum. Tegelijkertijd was de tweejarige opleiding in Antwerpen van Frank de Bakker gestart over de relatie tussen de embryologie en het uitgegroeide lichaam. Dit is een zeer inspirerende tijd geweest, die een mooi vervolg gaf op de reeds bestaande kennis over het bewegingsapparaat. Daarna heb ik die cursus een aantal maal herhaald. In 2015 kwam ik terecht bij Panta Rhei voor de opleiding osteopathie bij kinderen. Nog iets later volgde ik daar de cursus Silver Bullets van Philip van Caille. Hierin werden moeilijke casussen besproken en nieuwe oplossingen hiervoor aangereikt uit de mechanische, chemische, vasculaire, neurologische en psychosociale hoek.

Als ik de recensies over onze praktijk lees, zie ik vaak dat er goed geluisterd wordt naar de cliënt. Hierin ligt de kern van een goede zorgmedewerker; wat heeft de cliënt meegemaakt en wat heeft dat voor gevolgen gehad in het lichaam of in de psyche. Als de oorzakelijkheden en de tijdlijn in kaart zijn gebracht, dan komen daaruit structuren die zijn gaan lijden. Denk dan aan bindweefsel, bot, zenuw, spieren, lymfen of bloedvaten. Dit kan ook een immuunsysteem of centraal zenuwstelsel zijn. Deze structuren in beweging zijn om het herstelproces ten goede te beïnvloeden, elk weefsel kent zijn eigen methode en technieken om het in beweging te zetten. Ik denk dat onze kennis van het menselijk lichaam met al haar schitterende processen onze kernkwaliteit is. Communicatie speelt daarin een belangrijke rol. Ik heb 20 jaar lang in diverse horecagelegenheden en sportkantines meegeholpen op alle afdelingen. Daarin leer je samenwerken in teams, maar ook veel over eten en drinken en het omgaan daarmee. Hierin zit een heel belangrijk sociaal aspect wat mij dagelijks helpt in de praktijk.

Opleiding en nascholing

 • Fysiotherapie aan de Hogeschool van Rotterdam
 • The Internation Academy of Osteopathy in Gent
 • Kinder- en babyosteopathie
 • Geïntegreerde technieken volgens De Bakker
 • Toegepaste Kinesiologie
 • Barral "nieuwe technieken van de wervelkolom"
 • Osteopathie bij kinderen
 • Osteopathie in de sport
 • Orthomoleculaire voedingsleer
 • Silver bullets
 • Diverse seminars over voeding en supplementen

Specialismen

Door de vele bijscholingen ter specialisatie kan ik goed omgaan met kleine kindjes en lastige vraagstukken als auto-immuunziektes. Ik snap beter wat nodig is in een oncologisch traject en ik kan de wervelkolom en de omringende gewrichten beter manipuleren. In de Silver Bullets opleiding heb ik geleerd om bij complexe casussen oplossingen vanuit de mechanische, chemische, vasculaire, neurologische en psychosociale hoek te combineren.

U kunt bij mij terecht voor uiteenlopende pijnklachten zoals rugklachten, hoofdpijn en migraine, gewrichtsklachten. Ook chronische ziekten met pijnklachten kan ik vanuit een breed perspectief bekijken en behandelen.

Baby's en kleine kinderen behandel ik ook veel. Baby's met buikkrampen, voorkeurshouding van het hoofd, onrustige baby's en baby's die moeite hebben met het aannemen van de borst of fles.

Team Klaas OsteopaatWilt u een afspraak maken? Kijk voor beschikbare dagen en tijden in onze online agenda en maak een afspraak.

Snel hulp nodig? Klik hier voor eerstvolgende vrije plekken!